Over polo


Poloveld

Officieel meet een poloveld 180 breed x 275 meter lang. Maar in werkelijkheid zijn polovelden in Nederland meestal 70% van deze afmeting, zoals we hebben bij de Royal Polo at the Palace.
De doelpunten worden geplaatst op de eindlijnen halverwege tussen de zijlijnen. De palen zijn ruim 7 meter uit elkaar geplaatst, zijn 3 meter hoog en zijn gemaakt van materialen die zullen breken in geval van een botsing met een paard of speler.


Polo Equipment:

De bal is gemaakt van licht hout, meestal van wilg, zonder bedekking maar met witte verf. De polostick of “mallet” is gemaakt van bamboestokken, of polyharsen, die flexibiliteit bieden, en de koppen van wilg of esdoorn. De mallets zijn ongeveer 120 cm of langer en de selectie van de lengte wordt gemaakt op basis van de hoogte van de pony. De bal wordt geslagen met de zijkant van de stick, niet met het uiteinde. Alle spelers moeten een beschermende helm dragen met een kinband en bij voorkeur een faceguard. Knieën worden beschermd met leren kniebeschermers. De pony’s zijn voorzien van beschermende bandages of peesbeschermers op alle vier de benen. Staarten worden gevlochten, afgeplakt of vastgebonden om niet verstrikt te raken. 


Polo Pony:

De Polo Pony is een waar atleet. Hij wordt geselecteerd op zijn vermogen om gewicht met grote snelheid te dragen en op zijn uithoudingsvermogen en wendbaarheid. Er worden veel Volbloeden of driekwart Volbloeden gebruikt. De training van een pony moet hem wendbaar maken en reageren op elk commando en elke impuls van de ruiter. Hij raakt zo vertrouwd met de manoeuvres dat hij vaak kan anticiperen op de wensen van zijn ruiter. Actie van zowel paard als ruiter moet onmiddellijk zijn om effectief te zijn. Zo wordt de pony een speler in het spel. De meeste polo paarden komen uit Argentinië en Engeland. 


Chukker:

Chukker ook wel een periode genoemd. Er zijn vier chukkers in een polospel, elk van 7 minuten plus maximaal 30 seconden in overtijd. Voor elke chukker wordt er van paard gewisseld. Als de bal tijdens de 30 seconden de wand raakt of buiten de grenzen gaat, of als de scheidsrechter op zijn fluitje blaast, is de chukker voorbij. Er is geen overtijd aan het einde van de zesde chukker tenzij de score gelijk is. Om ongelukken te voorkomen zijn er strenge voorrangsregels. Voorrang heeft degene, die in de onmiddellijke bewegingslijn van de bal of onder de kleinste hoek komt aanrijden. Men mag de weg van de bal niet kruisen. 


Handicap:

Elke speler wordt beoordeeld op een schaal van min 2 tot 10, door regionale en nationale handicapcommissies. De handicap van een speler is gebaseerd op zijn vermogen voor zijn/haar team met factoren die in aanmerking worden genomen zoals horsemanship, teamspel, slagvaardigheden, anticipatie en algemeen begrip van het spel en zijn regels. De beoordeling die aan spelers wordt gegeven, wordt “Goals” genoemd. Als bijvoorbeeld 4 spelers met drie doelpunten een team vormen, zou het een team met 12 doelpunten zijn. Als de handicap van het andere team in totaal 10 doelpunten zou bedragen, zou er een voordeel van één doelpunt (verschil in doelpunten gedeeld door 2) zijn voor het team met 10 doelpunten aan het begin van de wedstrijd. De term ‘Goals’ is niet de rating van een speler en moet niet verward worden met hoe vaak hij/zij zal scoren in een wedstrijd, het is gewoon een kwestie van een rating systeem


Geschiedenis:

De eerste aanwijzing van beoefening van dit oude ruiterspel heeft men gevonden omstreeks 900 voor Christus bij de vorstenhuizen van de Meden en de Perzen. Daar beheersten ook de hofdames het spel waarvoor zij door dichters werden geroemd. Engelse militairen ontdekten de polosport in Noord- India en Pakistan. Het bleek een uitstekende manier te zijn om de paarden te trainen voor de krijgsdienst. In 1863 werd door hen in India de Calcutta Polo Club opgericht. Het spel werd pas in Europa bekend, nadat Britse officieren het ‘paardenhockey’ in 1869 vanuit de koloniën naar Engeland brachten, in 1872 werd daar de eerste poloclub opgericht. In 1875 deed polo zijn intrede in Argentinië en in 1876 in Amerika.